Študentský život občas dokáže človeka úplne pohltiť. Až tak, že si z rôznych dôvodov počas dňa ani
nespomenie na jedlo.. Večer, cestou na internát, vám však v žalúdku vyhrávajú muzikanti. Čo s tým?
Láka vás predstava teplej večere, ale všetky jedálne vo vašom okolí už sú po záverečnej a študentská peňaženka neprekypuje plnosťou. Navyše vás ráno čaká zápočet či prezentácia projektu a zvažujete, či svojich pár chvíľ večerného voľna venujete radšej príprave mysle, alebo plnému žalúdku. A hoci zázračné riešenia v reálnom svete nefungujú, ponúkame vám možnosť, ako zvládnete obe alternatívy naraz. Keďže ako správny študent nemáte čas na strácanie času v kuchynke pri sporáku, pripravili sme pre vás recept na chutnú, lacnú, rýchlu a zdravú večeru, ktorú budete mat hotovú do 15 minút, vrátane umývania riadu. Jej pridanou hodnotou je skutočnosť, že naštartuje pamäť k pozornosti. A ako napovedá názov, hlavnými aktérmi budú kuskus a tofu.
Kuskus je druh cestoviny z rôznych surovín. Najbežnejší je biely pšeničný, ale v súčasnosti sa na trhu vyskytujú aj jeho zdravšie variácie, napríklad celozrnný, kukuričný (bezlepkový), dokonca cícerový či šošovicový. Je plný vitamínov skupiny B, kyseliny listovej a pantoténovej. Kuskus je tiež bohatý na horčík, ktorý napomáha správnej činnosti svalov a nervov a má významnú úlohu pri zmierňovaní podráždenosti
a nervozity; draslík, ktorý je dôležitý pre elektrolytickú rovnováhu a zabezpečenie správneho prenosu
nervových impulzov; železo, ktoré má nezastupiteľnú úlohu pri udržiavaní správnej hladiny hemoglobínu:
ďalej fosfor; vápnik; zinok a selén, ktoré sú dôležité aj pre zdravú pokožku, vlasy a nechty; a tiež mangán
a med. Jeho príprava je veľmi rýchla a jednoduchá.
Tofu má korene v Cíne a jeho tradičná výroba zo sójových bôbov pretrváva už viac ako 2000 rokov. V súčasnosti je obľúbené najmä medzi vegetariánmi a milovníkmi zdravej výživy pre svoj vysoký obsah bielkovín, ktoré zasýtia na dlhší čas. Potešujúci pri tofu je aj nulový podiel cholesterolu. Je pomerne ľahko dostupné a mnohí konzumenti siahajú čoraz viac po marinovaných variáciách, ktoré výrazne znižujú čas potrebný na jeho prípravu.
Na prípravu jednej porcie budeme potrebovať:
- 1/2 šálky kuskusu
- 1/2 balenia marinovaného tofu
- Olivový olej alebo maslo
- Soľ, korenie, zeleninu a pripadne oriešky podľa chuti
Do misky alebo hlbokého taniera nasypeme šálky kuskusu, pridáme soľ a korenie podľa chuti, zalejeme
1 šálkou vriacej vody a necháme odstáť 5-7 minút.
Medzitým si na panvici zohrejeme olivový olej alebo kúsok masla. Tofu nakrájame na kocky, preložíme do
panvice s rozohriatym olejom alebo maslom a za občasného miešania na miernom ohni opekáme asi 2-3
minúty, potom odstavíme.
Kuskus premiešame vidličkou, môžeme pridať pár kvapiek olivového oleja, prípadne kúsok masla
a môžemne ešte dochutit. Pridáme opečené tofu. Kým večera mierne vychladne, umyjeme riad.
Môžeme pridať zeleninu, napríklad rajčiny, papriku, uhorku, olivy, mrkvu, cibuľku či cesnak. Na záver
môžeme pridať ešte hrsť orieškov, ktoré zvýšia podiel omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Dobrú chuť!
A pri večeri sa môžete zahĺbiť do podkladov na rannú prezentáciu či zápočet. Ak máte v chladničke priestor, je fajn pripraviť si večeru z dvojnásobnej dávky do zásoby. Prípadne môžete ponúknuť spolubývajúceho a dúfať, že možno na druhý deň pripraví večeru aj on vám.