Zúčastniť sa na Dni otvorených dverí bola moja osobná iniciatíva

Prinášame vám krátky rozhovor s Jakubom Štefunkom, študentom 4. ročníka Gymnázia Angely Merici v Trnave. Dozviete sa, čo bolo pre neho dôležité pri výbere vysokoškolského štúdia a prečo sa oplatí prísť na DOD.

Jakub, kde teraz študuješ?
Aktuálne študujem na Gymnáziu Angely Merici v Trnave. Práve teraz 4. ročník, na konci ktorého ma čaká maturita zo Slovenského a Anglického jazyka, Dejepisu a Občianskej náuky.

Premýšľaš určite nad vysokoškolským štúdiom. Máš už vybratý svoj odbor?
Áno, premýšľal som už nad tým viackrát. Uvažoval som nad oborom, ktorý by ma bavil avšak bol by som aj schopný sa uplatniť na pracovnom trhu. Taký rozumný kompromis :D. Tak mi vyšlo humanitárne založenie ako dejepis a občianska náuka. Následne mi z tohto prišlo najrozumnejšie pokračovať ďalej
štúdiom práva. Síce ešte mám čas, čiže môže sa to zmeniť, ale zatiaľ štúdium práva vyzerá najreálnejšie.

Kde by si chcel študovať ďalej?
Podľa prieskumov a recenzií laikov je aktuálne najlepšia Právnická fakulta na Trnavskej Univerzite. Veľmi ma aj oslovil prístup docentov a profesorov na DOD k študentom. Suma sumárom za mňa primárna voľba.

Na DOD na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity si sa zúčastnil ešte ako tretiak. Bola to Tvoja osobná iniciatíva alebo si mal o DOD informáciu od kariérového poradcu zo strednej školy?
Bola to moja osobná iniciatíva, keďže známi tam buď študovali alebo študujú, a tí si to pochvaľovali.

Čo si mal možnosť vidieť na DOD na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity?
Mal som možnosť vidieť simulovaný priebeh vyučovania na univerzite 1.ročníka a taktiež sme si prešli fakultu. Na záver sme dostali milé občerstvenie, ktoré veľmi potešilo.

Bol si na DOD aj na inej škole?
Zatiaľ som nebol, avšak plánujem ísť pozrieť ešte Univerzitu Komenského na porovnanie s Trnavskou univerzitou (TRUNI). Taktiež ponúkajú štúdium práva, avšak viac ma láka Trnava, keďže ju mám bližšie a poznám viacerých absolventov.

Spomínal si prieskumy a recenzie. Aké ďalšie kritériá boli pre Teba ešte dôležité pri výbere vysokej školy?
Určite lokalita zohrávala veľkú rolu, keďže bývam v blízkosti mesta Trnava, tak mi prišla TRUNI ako veľmi lákavá možnosť. Z pohľadu recenzií absolventov je na tom TRUNI veľmi dobre. Erazmus pre mňa nehral až takú veľkú úlohu, keďže ten som už vďaka gymnáziu absolvoval. Som veľmi vďačný profesorom, že
som dostal možnosť absolvovať štúdium v Nemecku pri meste Kolín. Možno prekvapím niektorých čitateľov, ale moc ma neláka možnosť internátu. Má to bez debaty veľa plusov, avšak aj mínusov.

Máš pripravený aj “záložný plán”?
Samozrejme mám aj plán B, avšak snažím sa sústrediť na plán A. Plán A by bola Trnava a plán B (B ako Bratislava) by bol ten viac odvážny na preskúmanie.